Retró játékok

Retró játékok #3 - S.W.I.N.E.

2018. október 09. - sumaksanyi

A S.W.I.N.E. (Teljes nevén Strategic Warfare In a Nifty Environment) egy magyar fejlesztésű RTS játék, amit a Stormregion fejlesztett 2001-ben, és a FishTank studios adta ki.

A történet dióhéjban: a disznók el akarják foglalni a nyulak országát, mivel élelem és nyersanyag hiányban szenvednek. Acélagyar Tábornok a D.N.H. vezetésével lerohanja a nyulak országát, és minden lehetséges nyersanyagforrástól megfosztják őket. Ennek következtében a nyulak hadserege megcsappan. A nyulak egy olyan kis csapatot szeretnének létrehozni, akik vissza tudják foglalni az összes elvett nyersanyagforrást, illetve le tudnak számolni Acélagyar Tábornokkal.

A játék kétféle kampányt tartalmaz, a nyúl és a disznó kampányt (lett volna egy harmadik is, a patkány kampány. Ők lettek volna a zsoldosok, akik vagy a disznóknak vagy a nyulaknak dolgoztak volna, de végül nem kerültek be a játékba). A nyulak kampánya könnyebb a disznó kampánytól, így érdemes azzal kezdeni először.

A játékmenete nem az agyonhasznált rts sémát használja, hiszen nem lehet építményeket felhúzni, és nyersanyagokat gyűjteni, hanem az apró csapatunkkal kell különféle feladatokat teljesíteni. Az egységeinkre nagyon vigyáznunk kell, hiszen a játék nem könnyű. Ennek két oka van: az ellenséges egységek száma, illetve az aknák. Ellenséges egységekből a játék nem spórol, főleg a disznó kampányban, már a második(!) pályán hatalmas nyúlseregekkel találkozunk, így érdemes egy szerelő utánfutót szerezni. Az aknák nem látható meglepetéscsomagok, és általában elsőre megsemmisül a tankunk lövegtornya, ha egyszer ráhajtunk. Ezt orvosolhatjuk egy szerelő utánfutóval. Minden egységnek van egy különleges képessége, pl. a normál tank be tudja ásni magát a földbe, a felderítő autó tud szőnyegbombázást kérni, stb. Minden teljesített küldetés után 1000 SP-t (stratégiai pont) kapunk, amiből járműveket, utánfutókat, illetve egyéb bónusz tulajdonságokat vehetünk akár küldetés előtt, akár játék közben. A játék egérrel kezelhető (mint minden RTS játék), így nagyon könnyen megtanulható.

Grafikailag a Stormregionos srácok nagyon jó munkát végeztek. A játék járművei és tájai nagyon szépen kidolgozottak, többféle időjárás van, villámlik, esik az eső, szóval nagyon odatették magukat. Még ma is jó ránézni bő 17 év után. Az egységek renderelt jelentőképei is sokat hozzáadnak a játék feelingjéhez (mondjuk néha olyan, mintha csak tátognának, avagy a lip sync hiánya).

A zenét a Másfél nevű zenekar készítette, és teljesen érződik rajta, hogy magyarok csinálták. A magyar verzió szinkronhangjai nagyon jók. Igaz mindegyik egység ugyanazokat a mondatokat mondja, de mégis van valami varázsa.

A játék Magyarországon nagy sikereket ért el, annyira, hogy rajongói patchek is készültek hozzá. Csomó rajongói oldal alakult (például Hede oldala), igaz ezek nagy része már nem nagyon üzemel, de nagyon sok érdekes információkat tartalmaznak a játékról, érdemes őket lecsekkolni. A játékot 2006 körül a Stormregion teljesen ingyenessé tette (igaz, nem a magyar verziót, de aki keres az talál).

A S.W.I.N.E. nehézségére ellenére egy nagyon humoros és izgalmas játék, ami a legprofibb RTS játékosokat is megizzasztja.

Írta: Sumáksanyi

A bejegyzés trackback címe:

https://retro-jatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr214290787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása