Retró játékok

Retró játékok #4 - Stunts

2018. október 22. - sumaksanyi

A Stunts (másik nevén: 4D Sports Driving) egy 1990-ben kiadott 3D-s autóversenyzős játék, amit DOS-ra és Commodore Amigára adtak ki. Fejlesztője a Distinctive Software, kiadója a Broderbund volt.

Játékmenete az átlagos versenyjátékokét követi, de pályái tele vannak akadályokkal, ugratókkal, és egyéb akadályokkal, amik akár a versenyünknek véget vethet, hiszen a járművünk nem összetörhetetlen. A játékban nem csak a rekordok ellen versenyezhetünk, hanem akár az AI által irányított versenyzők ellen is róhatjuk a pályákat. A kezdőn túl egyenesen a vérprofiig. Itt jegyezném meg: a Stunts pályái hatalmasak. Így akár 10 percnél több időbe is telhet egy pálya teljesítése. Ha végigmentünk egy pályán (vagy összetörtük a járművet, hehe) akkor megtekinthetjük a visszajátszást is, akkoriban ez is egy nagy újítás volt.

Újítás ezen kívül a pályaszerkesztő, ami egy olyan játékban mint a Stunts, a végtelenséget tárházát nyitja meg. A pályáinkat olyanná szerkeszthetjük, amilyenné csak akarjuk, nincs határ megszabva. Még a domborzatot is lehet szerkeszteni a Shift+F1 kombó lenyomásával. Természetesen eme pályákon az AI is tud versenyezni, nagyon durva volt ez 1990-ben.

A Stunts 3D grafikát használt (ami annak idején csodaszámba ment), így minimum egy 386-ost igényelt futtatása. Ma már kicsit sármosnak tűnik egyeseknek, de ezt mind 3D gyorsítás nélkül csinálja a játék. Zene nem sok van a játékban, de mindegyike nagyon kellemesre sikeredett. Hangeffektekből sincs sok, a járművek hangjai vannak csak benne, semmi több. Lehet minimalisztikus, mégis feelinges. Az irányítás pofonegyszerű, a nyíl billentyűkkel kell a járművet irányítani, illetve többféle kameranézet is van, ezeket a C gomb megnyomásával lehet váltogatni, a D megnyomásával pedig a műszerfalat lehet eltüntetni. Persze a sebességünkre oda kell figyelni, hiszen gyors sebességű kanyarodásnál könnyedén a fűben találhatjuk magunkat, rosszabbik esetben összetörjük a járművet.

A stunts egy mai napig 100%-osan játszható játék, ami talán még többet is nyújt néhány modern autós játéktól. Aki grafika fétises az kerülje, de aki elviseli a kevés poligonok látványát (mint én), élvezni fogja.

Írta: Sumáksanyi

A bejegyzés trackback címe:

https://retro-jatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr8914316485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kis-ákos 2018.10.28. 02:55:19

Gyerekkori kedvencem.
süti beállítások módosítása